Homepage 2 › Forums › General › Deszczowy czwartek i ciepły koc
This topic contains 0 replies, has 1 voice, and was last updated by dirty4348 1 hour, 51 minutes ago.
Deszcz lał od pięciu dni. Bez przerwy. Takiego nie było od lat.
Siedziałem w mieszkaniu z córką, która miała anginę. Termometr pokazywał 38,6. Mała leżała na kanapie, owinięta w koc, i oglądała bajki po raz setny. Ja siedziałem obok, podawałem jej herbatę z miodem i czułem, że zaraz oszaleję z bezsilności. Praca zdalna? Jasne, tylko że w tle ciągle ktoś płakał (albo ja, albo ona – ciężko powiedzieć). Żona była w delegacji, miała wrócić dopiero w sobotę. Do soboty brakowało dwóch wieczności.
Czwartek wieczór. Mała w końcu zasnęła. Wyrwałem się na balkon, żeby zapalić papierosa. Deszcz wciąż lał. Mokło wszystko. Moje buty, moje włosy, mój humor. Wróciłem do środka, wyjąłem telefon i zacząłem bezmyślnie przeglądać strony. Nie szukałem niczego konkretnego. Po prostu chciałem uciec od tego ścian, od tego kaszlu, od tego wszechobecnego smutku.
Trafiłem na jakieś forum. Ktoś pisał o promocjach w kasynach online. Normalnie przewinąłbym dalej. Ale jedno zdanie przykuło moją uwagę: „dostałem bonus darmowe spiny vavada i wygrałem więcej, niż myślałem”. Kliknąłem. Nie dlatego, że wierzyłem w łatwe pieniądze. Dlatego, że potrzebowałem jakiejkolwiek rozrywki. Chociaż na chwilę.
Zarejestrowałem się. Imię, mail, hasło – standard. I faktycznie – bonus pojawił się od ręki. Kilkadziesiąt darmowych spinów bez żadnej wpłaty. Pomyślałem: „Dobra, to jest test. Jak przegram, to i tak nie stracę nic. Jak wygram… no to wygram”. Usiadłem wygodniej na krześle, obok śpiącej córki, i włączyłem pierwszą grę z brzegu.
Automat był prosty. Owoce, siódemki, dzwonki. Nic skomplikowanego. Idealne dla kogoś, kto nie chce myśleć. Zacząłem kręcić z darmowych spinów. Pierwsze dziesięć – nic. Kolejne dziesięć – drobne wygrane, jakieś 20 złotych. Byłem już gotów zamknąć stronę, ale zostało mi jeszcze kilka spinów.
Wtedy trafiłem na trzy dzwonki.
Bonusowa gra. Dostałem dodatkowe spiny z mnożnikiem. Kręcę. Nic. Kręcę. Mała wygrana. Przy piątym spinie coś kliknęło. Ekran wypełnił się złotymi siódemkami. Mnożnik skoczył na x20. Saldo, które przed chwilą wynosiło 30 złotych, nagle poszybowało w górę. Patrzyłem, jak cyfry rosną, i nie mogłem uwierzyć własnym oczom.
Dwanaście tysięcy złotych.
Zatkało mnie. Serio. Siedziałem w tym ciemnym pokoju, przy świetle ekranu telefonu, obok chorej córki, i czułem, jak łzy napływają mi do oczu. Nie z radości. Z ulgi. Czystej, niezmąconej ulgi. To nie były pieniądze na głupoty. To była szansa. Na coś lepszego.
Od razu złożyłem wniosek o wypłatę. Bonus darmowe spiny vavada miał swoje warunki – musiałem obrócić wygraną kilka razy. Zajęło mi to może godzinę. Kręciłem małymi stawkami, bez ryzyka, bez pośpiechu. Kiedy warunki zostały spełnione, złożyłem wniosek o wypłatę wszystkich środków. System działał sprawnie. Potwierdzenie przyszło po kilkunastu minutach.
Następnego dnia rano, kiedy córka jeszcze spała, spojrzałem na telefon. Pieniądze były na koncie. Dwanaście tysięcy. Całość. Zadzwoniłem do żony. Odebrała zmęczonym głosem. „Kochanie, słuchaj” – zacząłem. „Czy coś się stało? Mała gorzej?” – spanikowała. „Nie, mała śpi. Ja wygrałem kasę”. „Ile?” – zapytała. „Dwanaście tysięcy”. Cisza. Potem usłyszałem, jak odkłada telefon na chwilę. Kiedy wróciła, powiedziała tylko: „Jesteś pewien?”. „Jestem” – odpowiedziałem.
W sobotę wróciła z delegacji. Siedzieliśmy w kuchni, dzieci już spały. Opowiedziałem jej wszystko. Od początku do końca. Deszcz, anginy, balkon, forum, bonus darmowe spiny vavada. Słuchała w ciszy. Potem powiedziała: „To co z tym robimy?”. Odpowiedziałem: „Spłacamy dług u twojej mamy. I jedziemy na tydzień w góry. Wszyscy. Jak tylko mała wyzdrowieje”.
Zrobiła wielkie oczy. Dług u jej mamy ciągnął się od dwóch lat. Taki wstydliwy, cichy dług, o którym rozmawialiśmy tylko po ciemku. A teraz mogliśmy go zamknąć jednym przelewem. I jeszcze zostało na wakacje.
Pojechaliśmy w góry w grudniu. Mała była już zdrowa. Śnieg padał za oknem, a my siedzieliśmy w domku z kominkiem, piliśmy grzane wino i śmialiśmy się z tego, jak bardzo życie potrafi zaskakiwać. Pamiętam ten wieczór, kiedy siedziałem sam w pokoju, deszcz za oknem, chora córka na kanapie. I to uczucie totalnej bezsilności. A potem ten jeden klik. Te darmowe spiny. Ta liczba na ekranie.
Nie mówię, że hazard to dobry pomysł na życie. Bo nie jest. Ale czasem, w najgorszym momencie, może trafić się coś, co zmieni twoje myślenie. Dla mnie to był deszczowy czwartek i bonus darmowe spiny vavada. Dla kogoś innego będzie to coś zupełnie innego.
Dziś długu już nie mamy. Wakacje za nami. A ja, gdy pada deszcz, nie wpadam już w panikę. Siadam w fotelu, patrzę przez okno i uśmiecham się do siebie. Bo pamiętam, że nawet najgorszy dzień może skończyć się dobrze. Wystarczy chwila. I odrobina szczęścia. I darmowe spiny, które dostajesz, kiedy najmniej się tego spodziewasz.
Córka ma się dobrze. Żona też. A ja? Ja mam nową perspektywę. Na deszcz. Na chorobę. Na życie. I na to, że czasem warto zaryzykować coś, co nic nie kosztuje. Bo co możesz stracić? Nudę. Rozczarowanie. A zyskać możesz wszystko. Nawet góry w grudniu. Nawet spokój ducha. I to jest chyba największa wygrana.
You must be logged in to reply to this topic.